FITO ESTROGENII O ALTERNATIVA A THS IN MENOPAUZA
EVALUAREA EFICACITATII SI TOLERABILITATII GYDRELLE PHYTO IN MENOPAUZA
   
 


Dr. Mestecaneanu Carmen C. M. D. T. A. Nicolae KretzulescuMenopauza este un proces fiziologic, care inseamna mai mult decat incetarea menstruatiei si aparitia simptomelor vaso motorii.
In urma deficitului estrogenic in organismul femeii apar schimbari profunde care evolueaza silentios dar care in timp duc la consecinte grave pentru organism: osteoporoza, creste riscul cardio vascular, alterari metabolice, depresii, deteriorarea calitatii vietii.
Desi menopauza nu este considerata o afectiune, datorita consecintelor, sunt necesare anumite interventii terapeutice cu efect asupra simptomelor specifice si / sau factorilor de risc. De aceea se cauta permanent solutii terapeutice care sa raspunda acestor probleme si care sa raspunda acestor probleme si care sa ofere o ameliorare a simptomelor si sa previna aparitia complicatiilor pe termen lung a carentei estrogenice.
Desi rolul terapiei de substitutie hormonala in menopauza este bine cunoscut, sunt si situatii in care femeile nu beneficiaza de ea datorita:
    -contraindicatiilor tromboembolism, tromboflebite, AVC
    - proteza valvulara, HTA severa, tulburari de coagulare
    - hepatite, diabet zaharat dezechilibrat
    - tumori benigne / maligne estrogen dependente ( fibrom uterin, cancer de col uterin, cancer ovarian, displazie fibro  chistica mamara )
    - hemoragii genitale de origine neprecizata
    - migrene, epilepsie
    - teama nejustificata de dezvoltare a cancerului mamar / uterin
In aceste cazuri o alternativa a THS o reprezinta fito estrogenii substante ce actioneaza ca agonisti antagonisti la nivel de receptor estrogenic. Sunt compusi de origine vegetala care se fixeaza cu aceiasi afinitate ca si estradiolul la nivel de receptor estrogenic de tip II. Fixarea este de tip competitiv. Exista 3 grupe principale de fito estrogeni: - izoflavone (flavonoide)
    -comestanii
    - lignanii
Izoflavonele sunt fito estrogeni cu structura apropiata de cea a estradiolului.

EVALUAREA EFICACITATII SI TOLERABILITATII GYDRELLE PHYTO LA FEMEILE LA MENOPAUZA


OBIECTIVE

Prin prezentul studiu s-a urmarit :
- ameliorarea statusului clinic prin diminuarea si / sau disparitia simptomelor caracteristice menopauzei (bufeuri, transpiratii, tensiune emotionala, palpitatii, dispnee, insomnii, stari depresive si anxioase)
-efectele fito- estrogenului asupra profilului lipidic si glucidic la pacientele aflate la menopauza
- efectele la nivelul sanului
- efectele asupra greutatii corporale

MATERIAL SI METODA

Lotul de studiu a inclus paciente la menopauza instalata natural sau chirurgical care nu au beneficiat de THS, datorita contraindicatiilor sau pentru ca a fost refuzata de pacienta. S-au administrat 2 gelule pe zi de GYDRELLE PHYTO timp de 6 luni. Nici o pacienta nu a fost exclusa datorita intolerantei la preparat sau efectelor adverse.
Lotul a cuprins 30 de paciente la menopauza cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani dintre care 27 de paciente cu climax natural ( 7 paciente intre 40 si 45 de ani, 10 paciente intre 45 si 50 de ani, si 10 paciente peste 50 de ani ) si 3 paciente cu climax chirurgical.

REZULTATE

1.S-au redus semnificativ bufeurile si transpiratiile la pacientele cu climax natural in primele 2 saptamani de tratament. 25 de paciente au afirmat ca in circa 2 saptamani de tratament bufeurile s-au rarit eviodent, chiar au disparut. Efectul placebo nu poate fi exclus fiind vorba de bufeuri cu o componenta subiectiva importanta.
2. S-au redus simptomele somatice:
- anxietatea si simptomele somatice asociate (agitatia, tulburarile de somn, tensiunea emotionala, palpitatiile, dispneea ) 20 de paciente au afirmat ca anxietatea a disparut in circa 3 saptamani 1 luna, restul de 10 paciente au folosit ca tratament adjuvant anxiolitice.
- simptomele depresive asociate cu anxietatea, lipsa de energie, pesimismul, labilitatea psiho emotionala s-au estompat mai greu si au necesitat tratament specific antidepresiv.
3. Greutatea corporala si apetitul nu s-au modificat semnificativ. La cele supraponderale s-a constatat chiar o scadere ponderala ( afirmativ prin diminuarea apetitului ) mai ales daca au respectat dieta recomandata.
4. Profilul lipidic colesterol, trigliceride, HDL cholesterol nu a fost influentat, ba chiar la 15 paciente s-a constatat o scadere a valorilor colesterolului si trigliceridelor si cresterea HDL col. fara a folosi medicatie antilipemianta.
5. Valoriile glicemiei nu au fost influentate in cursul tratamentului. In studiu au fost cuprinse 6 paciente cu diabet zaharat tip II echilibrat prin dieta, 4 paciente cu diabet zaharat tip II care primeau si antidiabetice orale si 2 paciente cu diabet zaharat insulinonecesitant. 6. Tensiunea arteriala nu se modifica, iar la cele hipertensive TA este mult mai bine controlata cu medicatie antihipertensiva.
7. Pacientele cu displazie mamara ( diagnostic stabilit pe criterii clinice si imagistice: mamografie si ecografie mamara ) afirma ca mastodiniile au diminuat in cursul tratamentului.

Datorita numarului mic de cazuri si perioada scurta de administrare nu se poate preciza daca GYDRELLE PHYTO are efecte benefice asupra osteoporozei.

CONCLUZII

Prezentul studiu a demonstrat ca produsul GYDRELLE PHYTO are urmatoarele caracteristici:

  • imbunatateste calitatea vietii femeii la menopauza.

  • amelioreaza semnificativ simptomele vaso motorii si somatice in primele 2 saptamani de la inceperea tratamentului.

  • nu modifica profilul lipidic si glicemia.

  • amelioreaza mastodiniile

  • nu creste greutatea corporala

  • tolerabilitate excelenta, nu s-au semnalat efecte adverse

  • complianta crescuta