EFECTELE FITOESTROGENILOR ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC LA PACIENTELE AFLATE LA MENOPAUZA
   
 


Didier Fagnen*,dr.Lucia Cornea**, dr.Fraga Paveliu***, dr.Sorin Paveliu****
*Laboratoarele Iprad Franta,
**sef de lucrari catedra de Ginecologie,UMF “Carol Davila”Bucuresti Sp.Universitar de Urgenta,
***medic primar endocrinolog Sp.Universitar de Urgenta,
****Catedra de Farmacologie, Universitatea “Titu Maiorescu”

Obiectivele acestui studiu au fost studierea efectelor fitoestrogenilor asupra profilului lipidic si asupra memoriei de scurta durata la pacientele aflate la menopauza.

Material si metoda:
A fost efectuat un studiu prospectiv, dublu orb placebo controlat, pe durata de 6 luni pe 75 de paciente, cu grupa de varsta cuprinsa intre 48-60 ani care au urmat tratament cu Gydrelle Phyto. Pacientele au fost impartite aleator in 2 loturi :test si placebo. Pe durata studiului au fost excluse 17 paciente.
S-au efectuat 3 controale la intrarea in studiu, la 3 luni si la 6 luni de la inceperea tratamentului. A fost efectuata mamografia la intrarea in studiu precum si ecografia genitala si citologia vaginala care au fost efectuate la intrarea in studiu si la 6 luni dupa tratament. Parametrii biochimici monitorizati in dinamica au fost colesterol seric, HDLcolesterol, LDLcolesterol , trgliceride, apolipoproteina A, apolipoproteina B. Chestionarul de memorie de scurta durata a fost efectuat lunar si indexul Kuperman a fost efectuat la intrarea si la iesirea din studiu.
Analiza statistica s-a efectuat utilizand testul Anova si testul t student inclusiv programul Epiinfo6.

Rezultate:
Nu s-au constatat diferente semnificative statistic privind profilul lipidic la pacientele care au urmat tratament cu Gydrelle Phyto timp de 6 luni.
S-au constatat modificari semnificative statistic privind imbunatatirea memoriei de scurta durata la pacientele care au urmat tratament cu Gydrelle Phyto timp de 6 luni.(p=0,0115342)
La pacientele tratate cu Gydrelle Phyto indicele Kuperman s-a imbunatatit de la 24,5 inainte de tratament la 11,38 dupa tratament cu modificari semnificative statistic p< 0,001.

Concluzii:
Exista o certitudine asupra eficacitatii tratamentului cu fitoestrogeni asupra simptomelor vasomotorii percepute de paciente si evidentiate prin testul Kuperman.Eficacitatea asupra memoriei de scurta durata trebuie considerata ca un semnal pozitiv dar studiul este de mici dimensiuni si insuficient pentru a trage concluzii generale.
Profilul lipidic nu se modifica sub tratament cu fitoestrogeni la pacientele cu profil lipidic normal.